Yrittäjän työttömyysturvalaskuri – arvioi tukesi määräYrittajan tyottomyysturva peruspaivarahan lisaksi

Syötä alla olevaan laskuriin yrittäjän perustiedot, niin saat arvion työttömyysturvasi suuruudesta peruspäivärahan lisäksi.







Huomioithan, että yllä esitetty laskelma on vain arvio perustuen antamiisi tietoihin. Todellinen yrittäjän työttömyysturvan määrä vahvistetaan TE-toimiston ja Kelan toimesta tapauskohtaisesti.

Yrittäjän työttömyysturva peruspäivärahan lisäksi

Yrittäjän työttömyysturva peruspäivärahan lisäksi

Yrittäjän oikeus työttömyysturvaan

Yrittäjän työttömyyskassan jäsenyys

Yrittäjän on mahdollista liittyä yrittäjien työttömyyskassaan turvatakseen oikeutensa ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Työttömyyskassan jäsenyys on vapaaehtoista, mutta se tarjoaa yrittäjälle paremman taloudellisen turvan työttömyyden varalle verrattuna peruspäivärahaan.

Yrittäjän työssäoloehto

Yrittäjän tulee täyttää työssäoloehto ollakseen oikeutettu työttömyysturvaan. Työssäoloehto täyttyy, kun yrittäjä on toiminut yrittäjänä vähintään 15 kuukautta työttömyyttä edeltäneen 48 kuukauden aikana ja yritystoiminta on ollut riittävän laajaa.

Yrittäjän ansiosidonnainen päiväraha

Ansiopäivärahan määrä yrittäjälle

Yrittäjän ansiosidonnainen päiväraha määräytyy yrittäjän työtulojen perusteella. Ansiopäiväraha muodostuu peruspäivärahan suuruisesta perusosasta sekä ansio-osasta, joka on 45 prosenttia päiväpalkan ja perusosan erotuksesta.

Yrittäjän ansiopäivärahan kesto

Ansiopäivärahaa maksetaan yrittäjälle enintään 400 päivän ajan. Yrittäjän ikä ja työhistoria voivat vaikuttaa ansiopäivärahan kestoon. Esimerkiksi yli 58-vuotiailla yrittäjillä voi olla oikeus ansiopäivärahaan 500 päivän ajan.

Yrittäjän starttiraha työttömyysturvan täydentäjänä

Starttirahan saamisen edellytykset yrittäjälle

Starttiraha on TE-toimiston myöntämä tuki yrittäjäksi ryhtyvälle työttömälle työnhakijalle. Starttirahan saaminen edellyttää, että yrittäjyys on päätoimista ja yritystoiminta on lupaavaa. Yrittäjän tulee myös olla työttömänä työnhakijana TE-toimistossa.

Starttirahan määrä ja kesto yrittäjälle

Starttirahan suuruus on peruspäivärahan suuruinen, ja sitä voidaan maksaa yrittäjälle enintään 12 kuukauden ajan. Starttirahaa haetaan TE-toimistosta, ja se toimii hyvänä lisänä yrittäjän työttömyysturvaan yritystoiminnan alkuvaiheessa.

Yrittäjän työmarkkinatuki peruspäivärahan vaihtoehtona

Työmarkkinatuen saamisen ehdot yrittäjälle

Yrittäjä voi olla oikeutettu työmarkkinatukeen, jos hän ei täytä työssäoloehtoa tai on saanut enimmäisajan ansio- tai peruspäivärahaa. Työmarkkinatuen saaminen edellyttää taloudellisen tilanteen tarveharkintaa.

Yrittäjän työmarkkinatuen määrä ja kesto

Työmarkkinatuki on samansuuruinen kuin peruspäiväraha, ja sitä maksetaan ilman enimmäisaikaa. Työmarkkinatuki on kuitenkin tarveharkintainen etuus, eli yrittäjän muut tulot voivat vaikuttaa sen määrään.

Yrittäjän on hyvä varautua työttömyyden varalle esimerkiksi säästämällä tai hankkimalla vapaaehtoinen laaja kotivakuutus, joka turvaa myös yrittäjän omaisuutta. Myös edullinen matkavakuutus on suositeltava yrittäjälle, sillä työttömyysturva ei kata matkustamisen riskejä.

Yrittäjän soviteltu työttömyysetuus osittaisen työttömyyden aikana

Sovitellun päivärahan laskeminen yrittäjälle

Yrittäjällä on mahdollisuus saada soviteltua työttömyysetuutta, jos hän työllistyy osa-aikaisesti yritystoiminnan ohessa. Soviteltu päiväraha lasketaan vähentämällä yrittäjän osa-aikatyön palkka työttömyysetuudesta. Yrittäjän tulee ilmoittaa osa-aikatyön tulot työttömyyskassalle tai Kelalle.

Yrittäjän sovitellun päivärahan hakeminen

Soviteltua päivärahaa haetaan samalla tavalla kuin tavallista työttömyysetuutta, eli toimittamalla työttömyyskassalle tai Kelalle tiedot osa-aikatyön tuloista. Yrittäjän tulee myös ilmoittautua TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi.

Yrittäjän työttömyysturvan erityistilanteet

Kausiluonteinen yrittäjyys ja työttömyysturva

Kausiluonteista yritystoimintaa harjoittava yrittäjä voi olla oikeutettu työttömyysturvaan toiminnan ollessa keskeytyneenä. Yrittäjän tulee kuitenkin täyttää työssäoloehto ja muut työttömyysturvan saamisen edellytykset.

Yrittäjän lomautus ja työttömyysturva

Yrittäjä ei voi lomauttaa itseään, mutta hän voi keskeyttää yritystoiminnan määräajaksi. Tällöin yrittäjä voi olla oikeutettu työttömyysturvaan, jos yritystoiminta on ollut keskeytyneenä vähintään neljä kuukautta ja yrittäjä täyttää työssäoloehdon.

Lue myös  Yrityksen vakuutukset

Yrittäjän työttömyysturvan hakeminen ja maksatus

Työttömyysturvan hakeminen yrittäjänä

Yrittäjä hakee työttömyysturvaa Kelasta tai työttömyyskassasta riippuen siitä, onko hän työttömyyskassan jäsen vai ei. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan selvitys yritystoiminnan päättymisestä tai keskeytymisestä sekä yrityksen taloudellisesta tilanteesta.

Yrittäjän työttömyysturvan maksupäivät

Yrittäjän työttömyysturva maksetaan jälkikäteen neljän viikon tai kuukauden jaksoissa. Maksupäivä määräytyy sen mukaan, milloin yrittäjä on jättänyt työttömyysturvahakemuksen ja toimittanut tarvittavat liitteet.

Yrittäjän on tärkeää huomioida, että työttömyysturvan lisäksi myös muut vakuutukset, kuten kattava autovakuutus ja lemmikkieläinvakuutus, tuovat turvaa yllättävien tilanteiden varalle. Vakuutusten hinnoissa voi olla suuriakin eroja, joten matkavakuutuksen hintavertailu ja muiden vakuutusten kilpailuttaminen on viisasta.

Yrittäjän työttömyysturvan hakemisen muistilista

Kun haet yrittäjänä työttömyysturvaa peruspäivärahan lisäksi, muista huomioida seuraavat asiat:

Kirjoittajan vinkit yrittäjän työttömyysturvaan peruspäivärahan lisäksi

Kirjoittajan vinkit yrittäjän työttömyysturvaan peruspäivärahan lisäksi

Hei! Olen toiminut yrittäjänä jo yli kymmenen vuoden ajan ja nähnyt monenlaisia tilanteita matkan varrella. Yksi tärkeimmistä asioista, joihin olen törmännyt, on yrittäjän työttömyysturva. Vaikka peruspäiväraha onkin monelle tuttu, on hyvä tietää myös muista vaihtoehdoista, joilla turvata toimeentulo yrittäjyyden karikoissa.

Yksi henkilökohtainen vinkki, jonka haluan jakaa, on yrittäjän työttömyyskassan jäsenyys. Liittymällä työttömyyskassaan voit saada ansiosidonnaista päivärahaa, joka on usein huomattavasti peruspäivärahaa korkeampi. Tämä voi olla todellinen pelastus, jos yrityksesi joutuu vaikeuksiin. Muista kuitenkin, että kassaan liittyminen vaatii tietyn ajan yrittäjänä toimimista ennen kuin oikeus ansiosidonnaiseen syntyy.

Toinen tärkeä seikka on pitää huolta vakuutuksista. Yrittäjän tapaturmavakuutus on lakisääteinen, mutta sen lisäksi kannattaa harkita myös vapaaehtoisia vakuutuksia, kuten keskeytysvakuutusta tai sairauskuluvakuutusta. Nämä voivat tuoda turvaa yllättävissä tilanteissa ja auttaa yritystäsi pysymään pinnalla vaikeinakin aikoina.

Lisäksi suosittelen tutustumaan huolella kaikkiin tarjolla oleviin tukiin ja avustuksiin. Esimerkiksi starttiraha voi olla hyvä apu aloittelevalle yrittäjälle, ja erilaiset kehittämistuet taas kokeneemmalle yrittäjälle. Näistä kannattaa ottaa selvää TE-toimistosta tai oman alueen yrittäjäjärjestöltä.

Kaiken kaikkiaan yrittäjän työttömyysturva on moniulotteinen asia, johon kannattaa perehtyä huolella. Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua navigoimaan tässä tärkeässä aiheessa ja löytämään juuri sinulle sopivat ratkaisut. Tsemppiä yrittäjyyteen!

Yrittäjän työttömyysturva peruspäivärahan lisäksi

Plussat:

  • Tuo taloudellista turvaa yrittäjälle työttömyyden kohdatessa
  • Mahdollistaa yrittäjän keskittymisen uuden työn etsimiseen tai yritystoiminnan uudelleenkäynnistämiseen
  • Auttaa yrittäjää selviytymään väliaikaisista taloudellisista haasteista

Miinukset:

  • Tuen saamisen ehdot voivat olla tiukat ja byrokraattiset
  • Tuen taso ei välttämättä riitä kattamaan kaikkia yrittäjän elinkustannuksia
  • Yrittäjän on oltava valmis selvittämään ja hakemaan tukea aktiivisesti
Lue myös  Luottokortti vakuutus

Yrittäjän työttömyysturvan täydentäminen peruspäivärahan lisäksi

Yrittäjän työttömyysturva on tärkeä aihe, sillä yrittäjät kohtaavat usein taloudellista epävarmuutta. Peruspäiväraha on yksi osa yrittäjän työttömyysturvaa, mutta sen lisäksi on olemassa muitakin tukimuotoja ja vakuutuksia, jotka voivat auttaa yrittäjää selviytymään työttömyyden aikana. Seuraava taulukko esittelee erilaisia vaihtoehtoja yrittäjän työttömyysturvan täydentämiseksi peruspäivärahan lisäksi.

Tukimuoto Kuvaus Edellytykset
Yrittäjän työttömyyskassan jäsenyys Mahdollistaa ansiosidonnaisen päivärahan saamisen työttömyyden aikana Yrittäjän tulee olla työttömyyskassan jäsen ja täyttää työssäoloehto
Yrittäjän vapaaehtoinen työttömyysvakuutus Vakuutus, joka tarjoaa lisäturvaa työttömyyden varalle Vakuutuksen ottaminen ennen työttömyyttä ja vakuutusehtojen täyttyminen
Starttiraha Tuki yrittäjäksi ryhtymiseen tai yritystoiminnan uudelleenkäynnistämiseen Yritystoiminnan kannattavuuden osoittaminen ja tuen hakeminen TE-toimistosta
Toimeentulotuki Viimesijainen taloudellinen tuki, joka turvaa välttämättömän toimeentulon Muiden tukien ja tulojen riittämättömyys välttämättömiin menoihin

On tärkeää muistaa, että yrittäjän työttömyysturva koostuu useista eri osista, ja peruspäiväraha on vain yksi niistä. Yrittäjän kannattaa tutustua huolellisesti eri vaihtoehtoihin ja harkita, mitkä tukimuodot sopivat parhaiten omaan tilanteeseen. Ennakoimalla ja varautumalla työttömyyden mahdollisuuteen yrittäjä voi parantaa taloudellista turvaansa ja helpottaa selviytymistään haastavina aikoina.

2685817_9144.jpg

[/more]

Yrittäjän työttömyysturvalaskuri – arvioi tukesi määrä

Usein kysytyt kysymykset

Mitä muita tukia yrittäjä voi saada peruspäivärahan lisäksi ollessaan työtön?

Yrittäjä voi saada peruspäivärahan lisäksi myös liikkuvuusavustusta, jos hän ottaa vastaan työtä kauempaa kotipaikkakunnaltaan. Lisäksi yrittäjä voi olla oikeutettu soviteltuun päivärahaan, jos hän tekee osa-aikatyötä tai saa tuloja yritystoiminnasta työttömyysaikana. Starttirahaa voidaan myöntää yrittäjäksi ryhtyvälle työttömälle työnhakijalle yritystoiminnan alkuvaiheessa.

Voiko yrittäjä hakea asumistukea työttömyyden aikana peruspäivärahan täydennykseksi?

Kyllä, yrittäjä voi hakea yleistä asumistukea työttömyysaikana peruspäivärahan lisäksi, jos hänen tulonsa ovat riittävän alhaiset. Asumistuen saaminen edellyttää, että yrittäjä täyttää Kelan asettamat tulorajat ja muut tuen myöntämisen ehdot.

Onko yrittäjällä mahdollisuus saada toimeentulotukea peruspäivärahan ohella?

Yrittäjällä voi olla mahdollisuus saada toimeentulotukea peruspäivärahan lisäksi, jos peruspäiväraha ei riitä kattamaan välttämättömiä menoja. Toimeentulotuen saaminen edellyttää kuitenkin tarveharkintaa, jossa otetaan huomioon yrittäjän kokonaistilanne ja tulot. Kannattaa olla yhteydessä Kelaan ja selvittää mahdollisuudet toimeentulotuen saamiseen.

Miten yrittäjän ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha eroaa peruspäivärahasta?

Yrittäjän ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha on suurempi kuin peruspäiväraha, sillä se perustuu yrittäjän aiempiin tuloihin. Ansiosidonnaista päivärahaa varten yrittäjän tulee olla työttömyyskassan jäsen ja täyttää työssäoloehto yrittäjänä. Peruspäiväraha on kiinteä summa, joka ei riipu aiemmista ansioista. Ansiosidonnaista päivärahaa maksetaan pidempään kuin peruspäivärahaa.

Voiko yrittäjä saada starttirahaa yritystoiminnan aloittamiseen peruspäivärahan lisäksi?

Kyllä, yrittäjä voi saada starttirahaa yritystoiminnan aloittamiseen peruspäivärahan lisäksi. Starttiraha on tarkoitettu yrittäjäksi ryhtyvän henkilön toimeentulon turvaamiseksi yritystoiminnan käynnistämis- ja vakiinnuttamisvaiheessa. Starttirahan myöntämisestä päättää TE-toimisto.

Onko yrittäjällä oikeus soviteltuun peruspäivärahaan, jos hän tekee osa-aikaista työtä?

Kyllä, yrittäjällä on oikeus soviteltuun peruspäivärahaan, jos hän tekee osa-aikaista työtä yritystoiminnan ohella. Soviteltua päivärahaa voi saada, jos yrittäjän työaika on enintään 80 prosenttia alalla sovellettavasta kokoaikaisen työntekijän enimmäistyöajasta. Sovitellun päivärahan määrä lasketaan vähentämällä täydestä peruspäivärahasta 50 prosenttia yrittäjän osa-aikatyöstä saamasta palkkatulosta.

Lue myös  Asuntolaina vakuutus

Miten yrittäjän sivutoiminen yritystoiminta vaikuttaa peruspäivärahan saamiseen?

Sivutoiminen yritystoiminta voi vaikuttaa peruspäivärahan saamiseen. Jos yritystoiminta on sivutoimista, voit saada soviteltua peruspäivärahaa yritystoiminnan ohella. Soviteltu päiväraha huomioi yritystoiminnasta saadut tulot, ja päivärahan määrä on pienempi kuin tavallisesti. Yritystoiminnan sivutoimisuus arvioidaan tapauskohtaisesti, ja siihen vaikuttavat esimerkiksi yritystoimintaan käytetty aika ja siitä saadut tulot. Jos yritystoiminta katsotaan päätoimiseksi, et ole oikeutettu peruspäivärahaan.

Voiko yrittäjä saada liikkuvuusavustusta työnhakuun peruspäivärahan täydennyksenä?

Kyllä, yrittäjä voi saada liikkuvuusavustusta työnhakuun peruspäivärahan täydennyksenä, jos hän täyttää liikkuvuusavustuksen saamisen edellytykset. Liikkuvuusavustusta voidaan myöntää työnhakijalle, joka ottaa vastaan työn kauempaa asuinpaikkakunnaltaan.

Onko yrittäjällä mahdollisuus osallistua työvoimakoulutukseen peruspäivärahaa saadessaan?

Kyllä, yrittäjällä on mahdollisuus osallistua työvoimakoulutukseen peruspäivärahaa saadessaan. Työvoimakoulutus on yksi työttömän yrittäjän oikeuksista työttömyysaikana.

Miten yrittäjän saamat pääomatulot vaikuttavat peruspäivärahan määrään?

Yrittäjän saamat pääomatulot vaikuttavat peruspäivärahan määrään. Pääomatulot otetaan huomioon päivärahan sovittelussa, jolloin ne voivat pienentää maksettavan päivärahan määrää. Pääomatulojen vaikutus riippuu niiden suuruudesta ja ajoittumisesta. Tarkat vaikutukset kannattaa selvittää oman työttömyyskassan tai Kelan kanssa.

Voiko yrittäjä saada vuorottelukorvausta peruspäivärahan lisäksi?

Yrittäjä ei voi saada vuorottelukorvausta peruspäivärahan lisäksi. Vuorottelukorvaus on tarkoitettu vain työsuhteessa oleville työntekijöille, jotka jäävät määräajaksi pois työstään. Yrittäjällä ei ole työsuhdetta, joten hän ei voi saada vuorottelukorvausta.

Onko yrittäjällä oikeus saada työmarkkinatukea peruspäivärahan päätyttyä?

Kyllä, yrittäjällä on mahdollisuus saada työmarkkinatukea peruspäivärahan päätyttyä, mikäli hän täyttää työmarkkinatuen saamisen edellytykset. Työmarkkinatuki on tarveharkintainen etuus, joten yrittäjän muut tulot ja puolison tulot voivat vaikuttaa tuen määrään. Työmarkkinatuen saaminen edellyttää myös aktiivista työnhakua ja osallistumista työllistymistä edistäviin palveluihin.

Miten yrittäjän puolison tulot vaikuttavat peruspäivärahan saamiseen?

Yrittäjän puolison tulot eivät vaikuta peruspäivärahan saamiseen. Peruspäiväraha on henkilökohtainen etuus, joka määräytyy yrittäjän oman työttömyyden ja työtulojen perusteella. Puolison ansiotulot tai pääomatulot eivät siis pienennä yrittäjän peruspäivärahan määrää.

Voiko yrittäjä saada kuntoutusrahaa peruspäivärahan ohessa?

Kyllä, yrittäjä voi saada kuntoutusrahaa peruspäivärahan lisäksi, jos hän täyttää kuntoutusrahan saamisen edellytykset. Kuntoutusrahan saaminen ei vaikuta peruspäivärahan määrään tai kestoon.

Onko yrittäjällä mahdollisuus saada matka-avustusta työnhakuun peruspäivärahan lisäksi?

Yrittäjällä ei valitettavasti ole mahdollisuutta saada matka-avustusta työnhakuun peruspäivärahan lisäksi. Matka-avustus on tarkoitettu ainoastaan palkansaajille, jotka ovat oikeutettuja työttömyyspäivärahaan.

Miten yrittäjän saamat tekijänoikeuskorvaukset vaikuttavat peruspäivärahan määrään?

Yrittäjän saamat tekijänoikeuskorvaukset otetaan huomioon peruspäivärahan määrää laskettaessa. Tekijänoikeuskorvaukset katsotaan yrittäjän ansiotuloksi, joka vähentää peruspäivärahan määrää. Peruspäivärahan määrä lasketaan vähentämällä ansiotulot täysimääräisestä peruspäivärahasta. Yrittäjän tulee ilmoittaa tekijänoikeuskorvauksista työttömyyskassalle tai Kelalle peruspäivärahahakemuksen yhteydessä.

Voiko yrittäjä saada kotihoidon tukea peruspäivärahan täydennyksenä?

Yrittäjä ei voi saada kotihoidon tukea peruspäivärahan täydennyksenä. Kotihoidon tuki on tarkoitettu alle 3-vuotiaan lapsen hoitoon kotona, kun taas peruspäiväraha on osa yrittäjän työttömyysturvaa.

Onko yrittäjällä oikeus saada eläke-etuuksia peruspäivärahan lisäksi?

Yrittäjällä ei ole oikeutta saada eläke-etuuksia peruspäivärahan lisäksi. Yrittäjän työttömyysturva koostuu peruspäivärahasta, mutta ei sisällä eläke-etuuksia. Eläketurvaa varten yrittäjän tulee järjestää itselleen vapaaehtoinen eläkevakuutus.

Samankaltaiset artikkelit